Tietoa testistä

Syövän riskigeenitestit ovat paneelitestejä, joka testaa valikoituja geenejä, joilla on vaikutusta tiettyjen syöpien syntyyn. Menetelmällä (NGS, Next Generation Sequencing) tutkitaan periytyviä mutaatioita tietyissä geeneissä, jotka tunnetaan aiheuttavan riskiä tietyn syövän syntyyn.

Paneelitestit on tarkoitettu ensisijaisesti erityisestä syystä tehtäväksi ja niiden tulkinnassa tulee olla lääkäri tai muu asiantuntija osallisena. Tulokset valmistuvat 3-4 viikon kuluttua siitä kun olemme vastaanottaneet näytteenne laboratorioon.

Yleisesti arvioidaan että noin 5-10% kaikista syövistä liittyisi perinnölliseen alttiuteen. Sairauden aikainen toteaminen nopeuttaa hoidon aloitusta, joka on yksi tärkeä tekijä syöpätautien hoidossa. Kun tiedät että sinulla on kohonnut riski tietynlaisen syövän kehittymiseen, niin voit seurata terveyttäsi huolellisemmin ja käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksessa.

Testaa alttius 25 syöpäsairauden kehittymiselle

 

VeriLuuRintaKeskushermostoKohdunkaula
Haima (Endokriininen osaKohtu
RuokatorviHaima (eksokriininen osa)Pää- ja niskanalue
MunuaisetPaksu- ja peräsuoliMaksaKeuhkotEndokriiniset rauhaset
Kohdun lihasMunasarjatPerifeeriset hermotEturauhanenIho
OhutsuoliPehmytkudosMahaKilpirauhanenVirtsatiet ja virtsarakko

Millaista hyötyä testistä olisi minulle?

Suosittelemme puhumaan lääkärin tai muun perinnöllisyystieteen asiantuntijan kanssa ennenkuin tilaat tämän testin. Yleisesti testauksen tarvetta määrittelevät seuraavat kriteerit:

 

  • Henkilöllä on/-on ollut perheessä tai lähisuvussa sellaisia syöpätyyppejä, joiden on vahvasti epäilty liittyvän perimään.
  • Testituloksella on merkitystä henkilön kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Hyödyt selvästi paremmat kuin haitat.
  • Tiedolla saadaan lääketieteellistä hyötyä henkilön terveyden seurantaan.

Tärkeää

Testi valitaan sovitusti ja se voidaan suunnitella asiakkaan tarpeita varten. Näyte voidaan ottaa sylkinäytteenä tai osassa tapauksista verinäytteenä, joka lähetetään laboratorioon esikäsiteltynä. Verinäytteiden analyysit ovat tarkoitettu vain ammmattilaiskäyttöön.

Katso myös muut geenitestit  ja geenipaneelit, jotka sisältävät myös syöpään liittyvien geenien tutkimuksia. Kysy asiakaspalvelusta lisätietoja eri vaihtoehdoista.

EasyDNA on osa maailmanlaajuista Genetic Technologies Ltd yhtiötä, joka on johtava syöpägeenien tutkimukseen erikoistunut laitos. Yrityksen syöpägeeneihin liittyviä tutkimuspalveluita käyttävät tuhannet lääketieteen erikoisalan klinikat ympäri maailman. Katso lisää www.genetype.com.

Ulosteen DNA-testit paksusuolensyövässä
Artikkeli: Syövän kehittyminen
Geenitesti