Tietoa testistä

Syövän riskigeenitesti on paneelitesti jolla testaamme yhteensä 98 geeniä, jotka vaikuttavat tiettyjen syöpien syntyyn. Menetelmällä (NGS, Next Generation Sequencing) tutkitaan periytyviä mutaatioita tietyissä geeneissä, jotka tunnetaan aiheuttavan riskiä tietyn syövän syntyyn.

Paneelitesti on tarkoitettu ensisijaisesti geenitestin tilanneille asiakkaille. Tulokset valmistuvat 3-4 viikon kuluttua siitä kun olemme vastaanottaneet näytteenne laboratorioon.

Yleisesti arvioidaan että noin 5-10% kaikista syövistä liittyisi perinnölliseen alttiuteen. Sairauden aikainen toteaminen nopeuttaa hoidon aloitusta, joka on yksi tärkeä tekijä syöpätautien hoidossa. Kun tiedät että sinulla on kohonnut riski tietynlaisen syövän kehittymiseen, niin voit seurata terveyttäsi huolellisemmin ja käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksessa.

Testaa alttius 25 syöpäsairauden kehittymiselle

 

VeriLuuRintaKeskushermostoKohdunkaula
Haima (Endokriininen osaKohtu
RuokatorviHaima (eksokriininen osa)Pää- ja niskanalue
MunuaisetPaksu- ja peräsuoliMaksaKeuhkotEndokriiniset rauhaset
Kohdun lihasMunasarjatPerifeeriset hermotEturauhanenIho
OhutsuoliPehmytkudosMahaKilpirauhanenVirtsatiet ja virtsarakko

Millaista hyötyä testistä olisi minulle?

Suosittelemme puhumaan lääkärin tai muun perinnöllisyystieteen asiantuntijan kanssa ennenkuin tilaat tämän testin. Yleisesti testauksen tarvetta määrittelevät seuraavat kriteerit:

 

  • Henkilöllä on/-on ollut perheessä tai lähisuvussa sellaisia syöpätyyppejä, joiden on vahvasti epäilty liittyvän perimään.
  • Testituloksella on merkitystä henkilön kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Hyödyt selvästi paremmat kuin haitat.
  • Tiedolla saadaan lääketieteellistä hyötyä henkilön terveyden seurantaan.

Tärkeää

Huom: Testitulokset voidaan ainoastaan lähettää perinnöllisyyslääkärille, syöpälääkärille tai muulle erikoisasiantuntijalle (geenineuvojat). Luovutamme tuloksia ainoastaan asiantuntijalle, jolla on riittävä perehtyneisyys asiaan. Heidän kautta saat testin tuloksista parhaan hyödyn ja ohjeet tulevaisuudelle testituloksiin liittyen.

Lista geeneistä, jotka sisältyvät testiin löydät tästä linkistä tästä syöpägeenit.

Ulosteen DNA-testit paksusuolensyövässä
Artikkeli: Syövän kehittyminen
Geenitesti