Kuinka testi toimii?

Tilaa testi suoraan netistä ja ota näytteet kaikessa rauhassa kotona. Palauta näytteet postitse analysoitavaksi laboratorioomme ja saat tulokset kahden viikon kuluessa suoraan sähköpostiisi.

Testissä tutkitaan onko sinulla geenivariantti, joka aiheuttaa laktaasientsyymin puutoksen elimistössäsi. Tulos kertoo sinulle kärsitkö laktoosi-intoleranssista ja sen aiheuttamista epämukavista vaikutuksista laktoosituotteita käytettäessä.

Laktoosi on disakkaridi joka on muodostunut kahdesta monosakkaridista glukoosi ja galaktoosi. Suoliston on hajotettava tämä disakkaridi ensin monosakkaridi muotoon, jotta se voi imeytyä suolesta muualle elimistöön. Hajotuksesta vastaa entsyymi nimeltä laktaasi. Laktaasin tuotantoa ohjaa LCT-geeni. Yhden nukleotidin muutos tässä geenissä, johtaa sen toimimattomuuteen ja näin ollen laktaasin tuotannon puuttumiseen elimistössä.

Tulokset tarjoavat sinulle seuraavia asioita:

 1. Mikä on genotyyppisi LCT-geenin suhteen ja liittyykö se laktoosin imeytymisen häiriöön elimistössäsi.
 2. Suositus millaista ruokavaliota sinun kannattaisi noudattaa.
 3. Tietoa mikä on laktoosi-intoleranssi ja sen merkitys hyvinvoinnille, sekä laktoosi intoleranssin esiintyvyys maailman väestöissä.
 4. Täydellinen lista oireista, joita laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa.

Näytteiden otto geenitestiin

Näyte voidaan ottaa kotona ja sinun ei tarvitse lähteä jonottamaan testiin pääsyä. Lähetämme testipakkauksen, joka sisältää kaiken tarvittavan näytteiden ottoa varten mm. testipuikot, lomakkeet ja palautuskuoren. Näyte otetaan hieromalla testipuikkoa posken sisäpinnalta vähintään minuutin ajan. Tämän jälkeen se suljetaan erilliseen kuoreen ja palautetaan laboratorioon tutkittavaksi.

Tarvitsenko tämän testin?

Jos sinulla on jotakin näistä oireista, niin suosittelemme testin suorittamista:

 

 • Vatsakivut
 • Krampit
 • Turvotus
 • Pahoinvointia
 • Ilmavaivoja
 • Ripulia
 • Uloste rasvaisen tuntuista

Jos tuloksesi on positiivinen, niin voit aloittaa välttämään laktoosia ruokavaliossa. Suositeltavaa on kokeilemalla selvittää riittäisikö sinulle vähälaktoosinen vai täysin laktoositon ruokavalio. Tämä riippuu siitä kuinka pieni määrä laktoosia riittää aiheuttamaan oireita. Joillain ihmisillä pieni määrä laktoosia ei aiheuta heille mitään oireita, vaikka heillä on tutkittu laktoosi-intoleranssi.

Muut testit vatsaoireista kärsiville?

Toinen, myös vatsaoireita aiheuttava sairaus on keliakia. easyDNA tarjoaa myös keliakian riskiä ennustavan geenitestin. Lue lisää keliakia geenitestistä. 

https://www.easydna.fi/keliakiatutkimus/