Mikä on kissan PKD?

PKD (polycystic kidney disease) on kissan polykystinen munuaissairaus, joka voi olla hyvin vakava ja kohtalokas tauti. Sitä esiintyy erityisesti persian kissoilla, mutta myös muilla roduilla. Tauti aiheuttaa kystien muodostumista kissan munuaiskudokseen, joka johtaa munuaisten toiminnan häiriintymiseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Kystia voi myös muodostua muihin kudoksiin. Sairaus periytyy autosomaalisesti dominanttina, joka tarkoittaa sitä että sairauden puhkeamiseen riittää toiselta vanhemmalta peritty tautigeeni. Näin ollen sairastuneen jälkeläisillä on 50% mahdollisuus sairastua. PKD:n kantajia ei suositella käytettäväksi jalostukseen.

Miksi PKD DNA-testi kannattaa suorittaa?

Kissa on tärkeä lemmikki jokaiselle omistajalle ja on tärkeää tietää kissan terveydestä. Polykystistä munuaissairautta ei aina ole helppoa diagnosoida. Kystien muodostuminen voi viedä vuosia aikaa ja niitä ei välttämättä nähdä ultraäänitutkimuksessa. DNA-testin avulla voidaan taudin aiheuttama geeni nähdä jo varhaisemmassa vaiheessa ja tämä on hyvin merkittävä tieto tulevaisuuden kannalta.

 

  • Kasvattajat voivat testin avulla valita PKD vapaita yksilöitä ja voivat osoittaa tämän ostajalle.
  • Kissan ostaja voi testata PKD:n pennuta, ennen ostopäätöksen tekemistä.

Testin suorittaminen?

Kun olemme saaneet tilauksesi, lähetämme sinulle testipakkauksen, joka sisältää näytteenottoa varten tarvittavat välineet ja ohjeet. Näytteeksi riittää posken limkalvolta otettu näyte steriiliin testitikkuun. Testitikku annetaan kuivua, jonka jälkeen se lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Testipakkaus sisältää tarkat ohjeet ja lomakkeet. Tulokset saat suoraan sähköpostiin 10 vuorokauden kuluessa.

Tilaa kissan PKD-testi jo tänään tai kysy lisätietoja asiakaspalvelustamme.