Mikä keliakia on, ja miksi keliakiatestien tekeminen on tärkeää?
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä reagoi poikkeavasti gluteeniin – vehnän, rukiin ja ohran sisältämään proteiiniin. Tämä reaktio aiheuttaa ohutsuolessa tulehdustilan, joka ajan myötä vaurioittaa suolinukkaa. Suolinukan tuhoutuminen heikentää ravintoaineiden imeytymistä, mikä voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten:
- Vatsavaivoihin (esim. turvotus, ripuli tai ummetus)
- Väsymykseen ja raudanpuutteeseen
- Iho-oireisiin (kuten ihokeliakiaan)
- Hoidettuna sairauden oireet voivat helpottaa, mutta hoitamattomana se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin.
EasyDNA:n ainutlaatuisen geenitestin avulla voidaan tunnistaa keliakian syntyyn liittyiä perintötekijöitä mm. HLA-DQ2- ja HLA-DQ8-geeneistä. Tämä tieto on erityisen hyödyllistä, jos sinulla on suvussa keliakiaa tai epäilet omien oireidesi johtuvan tästä sairaudesta ja terveydenhuollon perustutkimukset eivät ole antaneet selkeää diagnoosia.
Miksi valita keliakian geenitesti?
Geenitesti on kätevä vaihtoehto, kun haluat saada lisätietoa mahdollisesta keliakiariskistäsi. Se on hyödyllinen erityisesti seuraavissa tilanteissa:
Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ilman diagnoosia:
Monet ihmiset välttävät gluteenia epäillessään keliakiaa, mutta eivät hakeudu tutkimuksiin. Geenitestin avulla voit varmistua, onko gluteenittoman ruokavalion jatkaminen perusteltua.
Suvussa esiintyvä keliakia:
Jos lähisukulaisellasi on keliakia, sinun riskisi sairastua on suurempi. Geenitesti auttaa selvittämään, oletko perinyt sairauteen liittyvät geneettiset alttiudet.
Ruokavalion vaikutus testituloksiin:
Verikokeella tehtävä vasta-ainetesti voi antaa väärän negatiivisen tuloksen, jos olet jo noudattanut gluteenitonta ruokavaliota. Geenitestiin ruokavalio ei vaikuta, joten se on luotettava tapa selvittää geneettinen alttius sairaudelle.
Helppous ja mukavuus:
Geenitestissä käytetään suun limakalvolta otettavaa näytettä, joten vältät verinäytteisiin liittyvän epämukavuuden. Näytteenotto on yksinkertaista, ja se tapahtuu kotona testipakkauksellamme. Lähetä vain näyte laboratorioomme analysoitavaksi.
Onko keliakiatesti diagnostinen testi?
Geenitesti ei ole varsinaisen keliakiadiagnoosin antava testi, kuten ei myöskään verinäytteestä tutkittava vasta-ainetesti. Jos geenitestissä havaitaan keliakiaan liittyvät geenit (HLA-DQ2 ja HLA-DQ8), se tarkoittaa, että sinulla on perinnöllinen alttius sairastua keliakiaan. Se ei kuitenkaan vielä kerro, oletko jo sairastunut. Jos geenitestin tulos on negatiivinen, voit sulkea pois keliakian mahdollisuuden. Positiivinen tulos taas kertoo lisääntyneestä riskistä, ja silloin jatkotutkimukset, kuten ohutsuolen tähystys, ovat tarpeen diagnoosin varmistamiseksi. Suomessa diagnoosi varmistetaan aina tähystyksellä.
Mitä keliakia geenitestin jälkeen tapahtuu?
Geenitestin jälkeen suosittelemme keskustelemaan tuloksista lääkärisi kanssa. Lääkäri on paras asiantuntija arvioimaan oireitasi ja suunnittelemaan jatkotoimenpiteet. Näin toimitaan:
- Saat testitulokset itsellesi tai suoraan lääkärille.
- Keskustele lääkärin kanssa testin tuloksista ja oireidesi merkityksestä.
- Suunnittele yhdessä jatkotoimenpiteet, kuten mahdolliset lisätutkimukset tai ruokavalion muutokset.
HLA-geenit ja keliakian riski
Keliakiaan vahvimmin yhdistettävät geenit ovat HLA-DQ2 ja HLA-DQ8. Nämä geenit ovat osa immuunijärjestelmää sääteleviä HLA-geenejä (Human Leukocyte Antigen), jotka auttavat elimistöä tunnistamaan haitallisia aineita, kuten viruksia ja bakteereja. Keliakiassa immuunijärjestelmä tulkitsee gluteenin haitalliseksi, mikä johtaa tulehdusreaktioon.
Kuinka vakava sairaus keliakia on?
Keliakian vakavuus riippuu siitä, kuinka pitkälle sairaus on edennyt ennen hoidon aloittamista. Vaikka keliakian aiheuttamia suolen vaurioita ei voida täysin parantaa, huolellinen gluteeniton ruokavalio voi pysäyttää sairauden etenemisen ja parantaa elämänlaatua merkittävästi.Keliakiaa ei voi hoitaa lääkkeillä, joten ruokavaliohoito on elintärkeää. Terveydenhuollon ammattilaisten tuki ruokavalion suunnittelussa on tärkeä osa hoitoa.
Keliakian kaltaisia oireita voivat aiheuttaa monet sairauden ja tilanteet. Erilaisia ruuansulatuskanavan oireita voidaan arvioida myös suoliston bakteerikannan testillä. Tutustu testiin lisää tästä!