Miten otan näytteet DNA-testiä varten?

Isyystestiä suunniteltaessa tulee usein mieleen testiin liittyvä näytteenotto. Todellisuudessa näytteenotto DNA-testiin ei vaadi ruudinkeksijän taitoja tai muutakaan tieteellistä osaamista. Näytteenoton DNA-testiin voi suorittaa kuka tahansa seuraamalla yksinkertaista ohjeistusta.

DNA-näytteenotto, tarvitaanko verinäytteitä?

Verinäytettä ei tarvita. Yksikään DNA-testejä tarjoavasta yrityksestä ei enään suosittele DNA-testin tekemistä verinäytteestä. Verinäyte sopii DNA-testin suorittamiseen, mutta se on melko epäkäytännöllinen näytteenoton ja testin suorittamisen kannalta. Verinäyte tulisi ottaa alan ammattilaisen toimesta ja se pitäisi pakata lähetystä varten, josta aiheutuu aina huomattavia lisäkustannuksia. Lisäksi se ei ole mieluisin vaihtoehto lapsen DNA-näytteen ottamiseen. Nykypäivänä, lähes jokaisessa DNA-testissä näytemateriaalina käytetään vanupuikolla kerättyä limakalvo näytettä. EasyDNA:n kaikki testit suoritetaan posken limakalvo näytteestä, lukuunottamatta raskauden aikaista isyystestiä, jossa käytetään verinäytettä.

Miten DNA-testi näytteenotto tapahtuu?

Näytteenoton voi helposti suorittaa näytteenotto vanutikulla suoraan suun limakalvolta. Testitikkuun kerätään irtosoluja hieromalla posken sisäpinnalta ja kielen alta. Se on erittäin helppo suorittaa ja kivuton menetelmä testihenkilölle. Näytemateriaali sopii useimpiin eri analyyseihin aina isyystestistä erikoisempiin mtDNA-, X- ja Y-kromosomitesteihin.

Kun näytteenotto on suoritettu, niin näyte lähetetään kirjekuoressa suoraan laboratorioon tutkittavaksi.

Näytteenotto isyystesteihin ja muihin DNA-testeihin on näinä päivinä hyvin helppoa ja yksinkertaista. Ohjeiden mukaisesti otettu näyte on erittäin laadukas ja tutkimuskelpoinen ja näin voidaan myös varmistua testin onnistumisesta, sekä tulosten luotettavuudesta.

Lupa näytteen ottamiseen?

Testihenkilön lupa testin suorittamiseen varmistetaan lomakkeeseen tulevalla allekirjoituksella. Testin tilaaja kirjaa tarvittavat tiedot ja kerää allekirjoitukset testihenkilöiltä. Testihenkilön ollessa alaikäinen, tarvitaan toisen vanhemman tai virallisen huoltajan allekirjoitus. Kukin testihenkilö voi allekirjoittaa lomakkeen esimerkiksi näytteenoton yhteydessä.