Miten otan näytteet?

Näytteet otetaan easyDNA:n lähettämällä tai itse tehdyllä testipakkauksella. Pakkauksen vanupuikoilla hierotaan näyte suun limakalvolta (huom. raskauden aikaisessa isyystestissä käytämme verinäytettä). Näytteenotto on helppo suorittaa ja se on täysin kivuton ja hellävarainen. Kaikissa DNA-testeissä suosittelemme käyttämään ensisijaisesti posken sisäpinnan vanutikku näytettä, koska se on paras näytemateriaali DNA:n eristämiseen. Mikäli vanutikkunäytettä ei voida käyttää, niin testi voidaan suorittaa myös muista näytteistä. Vaihtoehtoisia näytemateriaaleja seuraavilta sivuilta, klikkaamalla tästä.

Mitä kaikkea tilauksen hinta sisältää?

Isyystestin tilaus sisältää analyysin lisäksi testipakkauksen ja tulosraportin sähköpostiin.

  • Testipakkaus on heti valmis käytettäväksi ja se voidaan lähettää asiakkaalle mihin tahansa postitse.
  • Luotettava DNA-analyysi akkreditoidussa laboratoriossa.
  • Testitulokset suoraan sähköpostiin, heti niiden valmistuttua.

Mikä on ISO 17025 akkreditointi?

Laboratorio, joka on saanut ISO 17025 valtuutuksen. Se on tarkkaan määritelty ja valvottu prosessi joka kuvastaa laboratorion omistautumisesta kansainväliseen standardiin. Standardin mukainen ISO 17025 on laboratorio on osoittanut täyttävänsä kansainväliset vaatimukset laboratorion toiminnalle. Akkreditoinnin saanut laboratorio on hyväksytty suorittamaan vaatimusten mukaisia laboratoriotutkimuksia.

Paljonko DNA-testi maksaa?

Yhden isän ja yhden lapsen isyystestin hinta on 159 euroa. Hinnat riippuvat tarvittavasta testistä, osanottajien lukumäärästä, sekä näytetyypistä. Hintatietoja voi tarkastella esim. klikkaamalla Tilaa painiketta.

Pitääkö testata myös äidin näyte?

Äidin näyte olisi hyvä sisällyttää testiin mukaan, mutta easyDNA testaa monia isyystestejä ilman äidin näytettä. Suosittelemme äidin näytteen analysoimista sisarustesteissä, mikäli se on mahdollista. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista isyystestissä.

Miten voin maksaa testin?

Voit maksaa testin suoraan tilauksen yhteydessä. Meillä voit maksaa turvallisten verkkopankkimaksujen kautta. Tarjolla myös Mash osamaksu tai lasku. Myös suoraan pankki- ja luottokorttimaksut useimmilla korteilla (MasterCard, Visa, VisaElectron). Mikäli jostain syystä haluat maksaa erikseen esimerkiksi tilisiirrolla, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Katso lisää maksuvaihtoehdoisa tästä.

Kuinka nopeasti saan testitulokseni?

Testitulokset lähetetään suoraan sähköpostiin. Tulosten valmistumisajat ovat erilaiset eri testeillä. Nopeimmissa testeissä tulokset valmistuvat 3 työpäivän kuluttua siitä kun laboratorio on vastaanottanut näytteet. Useimpien testien normaalit testiajat ovat 8-10 työpäivää. Huomioon tulee ottaa myös se että, joskus DNA:ta ei saada eristettyä normaalin aikataulun puitteissa, jolloin on syytä varautua muutaman päivän viivästykseen.

Miten isyystesti suoritetaan?

Isyystestejä voidaan suorittaa jo ennen lapsen syntymää tai syntymän jälkeen. Ennen syntymää testi voidaan suorittaa ei-invasiivisesti tai invasiivisesti. Perinteinen, invasiivinen menetelmä tarkoittaa menetelmää jossa lapsivedestä tai istukasta otetaan DNA-näyte isyystestiä varten. Tämän riskialttiin menetelmän sijaan voidaan käyttää äidin verinäytettä ja siitä voidaan eristää sikiöperäistä DNA:ta testattavaksi. Useimmin isyystestit tehdään lapsen syntymän jälkeen, jolloin testi suoritetaan ottamalla posken sisäpuolelta pumpulitikulla näyte, joka lähetetään laboratorion analysoitavaksi. Tämä on helppo ja yksinkertainen yleinen menetelmä DNA-testeissä.

Miten DNA:sta voidaan varmistaa isyys?

DNA-testillä määritetään lapsen ja oletetun isän tiettyjä rakenteita heidän perimässään, DNA:ssa. Näitä rakenteita vertaamalla voidaan helposti ja luotettavasti sanoa, onko oletettu isä lapsen biologinen isä. Prosessi on helppo ja yksinkertainen suorittaa. Voit katsoa lisätietoa DNA-näytteiden ottamisesta tästä.

Mistä voisi saada tietoa DNA-testeistä ja isyystesteistä?

Onko DNA-testi tarkka ja luotettava?

DNA-testit ovat erittäin tarkkoja ja luotettavia. EasyDNA:n isyystesti tehtään käyttämällä 21 geenimarkkeria, jolla päästään jopa 99,99% tarkkuuteen. Katso lisää isyystestistä ja sen tarkkuudesta isyystesti sivuiltamme.

Voidaanko isyystesti suorittaa ilman äidin näytettä?

Isyystesti voidaan tehtä ilman äidin näytteen analysoimista. Kuitenkin äidin näytteen avulla saadaan viellä voimakkaampi vahvistus isyydestä. Lupa testin suorittamiseen tarvitaan molemmilta vanhemmilta. EasyDNA voi tarvittaessa pyytää lisätietoja, mikäli toisen vanhemman luvassa on epäselvyyksiä.

Miten testipakkaus toimitetaan?

Testipakkaus toimitetaan aina huomaamattomassa valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi päätellä sen sisältöä tai alkuperää. Tämä lisää asiaakkaan yksityisyydensuojaa merkittävästi.

Voitteko lähettää testipakkauksen kahteen osoitteeseen?

EasyDNA voi lähetää testipakkauksen mihin tahansa paikkaan, jossa postia voidaan vastaanottaa. Paikka voi sijaita ulkomailla. Tarpeen vaatiessa voimme toimittaa testipakkauksia myös usaan eri osoitteeseen, jolloin kaikkien testattavien ei välttämättä tarvitse olla samassa osoitteessa. Ainoa lisäkulu usean pakkauksen lähettämisestä on itse testipakkauksen hinta, joka veloitetaan asiakkaalta. Mikäli haluat useamman kuin yhden testipakkauksen, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme sopiaksesi testipakkauksien lähetyksestä [email protected]  

Ovatko DNA-testitulokseni oikeudellisesti päteviä?

DNA-testitulokset eivät ole laillisesti päteviä Suomessa. Ainoastaan valtion hallinnon alaiset viralliset laitokset voivat suorittaa laillisia DNA-testejä. EasyDNA:n testit ovat kuitenkin yhtä tarkkoja ja luotettavia kuin lailliset testit. Ainoana erona testauksessa on että EasyDNA:n omatoimista näytteenottoa ei pystytä valvomaan, joka vaaditaan laillisesti päteviltä testauksilta.

Mitä eroa on isyystestillä ja äitiystestillä?

Näillä testeillä ei ole minkäänlaista eroa. Testit suoritetaan samalla tavalla. Äitiystestiin lähetetään oletetun äidin näyte jota verrataan lapsen näytteestä saatuun tulokseen. Testihinta molemmille testeille on sama.

Kuinka pitkään DNA-näytteitä säilytetään?

DNA-testinäytteitä ei arkistoida testauksen jälkeen vaan ne hävitetään jätteeseen. Ainoastaan geenitestissä voidaan hyödyntää näytettä tieteellisissä tutkimuksissa, mikäli asiakas antaa tähän erillisen suostumuksen.

Miten saan tulosraportin?

Testitulokset tulevat alkuperäisenä suoraan asiakkaalle. Tuloksista saat englanninkielisen raportin pdf-tiedostona. Tarvittaessa selvitämme tulosten sisältöä, asiakkaan tätä halutessa. Tulokset käsittävät numeerisen tuloksen lisäksi myös selityksen, mitä tulos tarkoittaa.

Onko luottokortilla maksaminen turvallista?

Tilauksen maksun yhteydessä annetut tiedot suojataan toimituksessa käyttämällä 128-bittistä Secure Sockets Layer (SSL) –salausohjelmistoa, joka salaa kaiken syötetyn tiedon.

Sen lisäksi tilauksen vahvistuksessa näytämme vain luottokortin neljä viimeistä numeroa. Luonnollisesti siirrämme turvallisesti koko kortin numeron oikealle luottokorttiyritykselle tilausprosessin aikana. easyDNA ei säilytä mitään luottokorttitietoja itsellään. Siksi ylimääräisten maksujen tarpeen tullessa emme voi itse käsitellä niitä, vaan tilausprosessi täytyy tehdä uudelleen.

Mitä näytteitä voidaan käyttää DNA-testeissä?

Toisin kuin monet luulevat, ihmis-DNA:ta ei voi eristää mistä tahansa kehon eritteestä tai kudoksesta. On tiettyjä näytteitä joita hyväksymme (kuten sylki, siemenneste, veri, hiukset, kynnet jne.) Näistä näytteistä voi löytyä DNA:ta jota tarvitaan testiin. DNA:ta voidaan eristää myös esineistä, jotka ovat imeneet tiettyjä eritteitä (purukumista, tupakantumpeista, terveyssiteistä jne.) Olkaa hyvä ja viitatkaa poikkeavat DNA-näytteet huomaamaton näytteet –osioomme  ja lukekaa epätavallisten näytteiden hinnastomme tarkistaaksenne mitkä ovat hyväksyttäviä DNA-testaukseen. On tärkeää miettiä jokaisen poikkeavan näytteen onnistumistodennäköisyyttä. Korkeimman todennäköisyysasteen omaavat näytteet (kuten nenäliinat) ovat paljon todennäköisempiä onnistumistarinoita. Useamman näytekappaleen toimittamista saatetaan tarvita saamaan tarvittava määrä DNA:ta. Huomioikaa, että tällaisessa testauksessa on ylimääräisiä kuluja, jotka ilmoitetaan jokaisen näytteen vieressä.

Voidaanko hiuksista tehdä DNA-testi?

Kyllä, erityisesti juuri irronnut, tuore hiusnäyte on täydellinen DNA-hiustestiin. Parhaat tulokset saavutetaan jos hiuksessa on juuri mukana. Mitä paremmassa kunnossa hiusnäyte on, sitä varmemmin DNA:n saaminen siitä onnistuu. Jos lähetätte meille hiusnäytteitä, paras vaihtoehto on ottaa pasta viidestä kymmeneen näytettä, joissa on juuret mukana. Hiukset ilman juuria, kuten leikatut hiukset, eivät sovellu ellei tilaa MtDNA-testiä.

Voidaanko isyystestissä käyttää sukulaisen näytettä?

DNA-testaus voidaan tehdä jos sukulainen suostuu testattavaksi väitetyn isän asemassa, kuten esimerkiksi sisaruus DNA-testillä– ja jos äitikin voidaan testata, niin testin tuloksen varmuus parantuu huomattavasti.

Miten DNA-näytteet säilyvät?

Laboratoriossa eristetyt DNA-näytteet voidaan säilyttää vuosikausia. Tuoreet DNA-näytteet jotka ovat otettu posken sisäpuolelta pumpulitikkuun säilyvät hyvin, mikäli näyte on otettu asianmukaisesti ja näytetikun on annettu kuivua, ennen sen sulkemista kirjekuoreen. Näyte säilyy tutkimuskelpoisena useita viikkoja/kuukausia.