Mitokondrionaalinen DNA-testi ja äitilinja

Laajojen ja suurpiirteisten sukulinja DNA-testien sijaan, monet asiakkaat haluavat saada tarkemmin käsitystä toisen vanhempansa, tässä tapauksessa äidin sukuhistoriasta. EasyDNA tarjoaa tarkan ja tieteellisesti hyväksytyn tavan tutkia äidin esi-isien historiaa.

Monesti ajatellaan että ihminen perustuu vain yhden DNA-tyypin mukaisesti. Usein ei osata ajatella sitä tosiasiaa, että koostumme molemmilta vanhemmilta peritystä DNA:sta, joten edustamme kahta erilaista DNA-perimää. Kun otetaan ainoastaan toinen DNA-tyyppi tarkasteluun, niin puhutaan nukleaari DNA-testauksesta (kymmeniä tuhansia geenejä). EasyDNA:n testeissä käytämme äitilinjan tarkastelussa viellä paremman ja tarkemman tiedon antavaa mitokondrionaalista DNA:ta (37 geeniä). Lukuisien tutkimusten myötä tämän DNA-alueesta on saatu paljon tietoa irti ja sitä pyritään hyödyntämään niin tieteessä kuin DNA-testauksessa.

Mitokondrionaalisen DNA:n tutkimisen hyviä puolia:

Solujen perimä, DNA sijaitsee solun keskuksessa eli tumassa. Tämä sisältää kaiken informaation solujen monimutkaiselle toiminnalle. Se määrää ihmisen kaiken rakenteen ja toiminnallisuuden. Mitokondriot ovat solun sisäisiä soluelimiä, jotka vastaavat solun energia-aineenvaihduntaan. Mitokondriot ovat poikkeuksellisia soluelimiä siksi koska ne sisältävät myös oman DNA:n mitokondrion sisällä. Tämän perusteella ne ovat itsenäisiä solun tavoin toimivia elimiä. Niiden toiminta perustuu endosymbioositeoriaan, eli ne ovat kehittyneet aikojen alussa, siitä kun solu on syönyt bakteereja sisäänsä, jolloin ne ovat sopeutuneet solun sisäiseen elämään. Mitokondriot ovat siis peräisin bakteereista.

Mitokondrioiden DNA muuntuu ajan myötä merkittävästi hitaammin kuin solujen tuman DNA. Hedelmöityksessä lapsi saa mitokondriot aina äidiltään. Tämän vuoksi ne ovat loistava työkalu äitilinjan sukuhistorian selvittämiseen.

Jos haluat lukea lisää mitokondrioiden merkityksestä DNA-testeissä, klikkaa tästä.

Katso myös aloittelijan opas DNA-testauksen tuntemiseen. Artikkeli sisältää perustietoa erilaisten DNA-testien merkityksestä.

Äitilinjan sukuhistorian tutkimiseen tarkoitetun DNA-testin tarjoamme nyt hintaan 259€. Tulokset valmistuvat 4-5 viikon kuluessa. Tuloksissa saat myös äitilinjan sukuhistorian sertifikaatin. Voit katsoa tästä miltä sertifikaatti näyttää.

Jos haluat perusteellisen selvityksen omasta sukuhistoriasta, esi-isistä- ja äideistä, niin tarjoamme pakettitestin hintaan 299€ ja se sisältää:

Isälinjan DNA-testin
Äitilinjan DNA-testin

Huomaa kuitenkin että pakettitestin on mahdollista suorittaa vain jos olet mies.

Opettele tuntemaan äitilinjasi haploryhmien määrityksen mukaisesti

Yhden nukleotidin polymorfismi (SNPs=Single Nucleotide Polymorphism) arkikielessä kutsuttu myös snipiksi, tarjoaa mahdollisuuden määrittää haploryhmien yhteys ja geneettinen matrilineaarisuus. Haploryhmien ymmärtäminen on avain syntyperän syvälliseen ymmärtämiseen. Sinä ja esi-isäsi jaatte geneettisesti tietynlaiset sekvenssit (toisin sanoen snipit). Nämä geneettisen snipit liittyvät puolestaan tietynlaisiin haploryhmiin. Nämä tietynlaiset haploryhmät ovat levinneet uusille maantieteellisille alueille, ilmaston ja muiden tekijöiden myötä. Nämä halporyhmät ovat tieteellinen työkalu tarkastella populaatioiden levinneisyyttä maapallolla. Se kertoo yhteyden eri populaatioiden välillä.

Jos haluat oppia lisää haploryhmistä, niin katso seuraava linkki: mtDNA haploryhmät.

Jos haluat katsoa miltä äitilinjan DNA-testin raportti näyttää niin klikkaa tästä?

Testi sisältää mitokondrionaalisen DNA:n seuraavien alueiden tutkimuksen;:

Hyper variable region 1
Hyper variable region 2
Hyper variable region 3

Jokaisella meillä on olemassa äidin syntyperä, joka voidaan selvitää yhdistämällä se suoraan johonkin äidin 26 haploryhmästä. Kun tiedämme haploryhmämme, niin pystymme jäljittämään esivanhempiesi muuttoliikkeen vaiheita aina Afrikasta, muualle maailmaan. Saat nämä hyvin tarkasti selville testituloksissasi. Lisäksi tarjoamme kartan, jonka avulla pystyt ymmärtämään tuloksesi entistä tarkemmin ja tiedät missä päin maailmaa geneettiset serkkusi kenties sijaitsevat.

Katso myös muut sukututkimus DNA-testit tästä.

Tärkeitä asioita mitokondrionaalisen DNA:n testaamisesta

Matrilineaariset geenitestit ovat syvällistä sukuhistorian tutkimusta. Se antaa sinulle runsaasti tietoa ikivanhasta alkuperästäsi. Se ei kuitenkaan kerro omaatko sinä esim. ranskalaista tai saksalaista perimää. Testi menee huomattavasti kauemmas kuin mitä nykypäivän rajat ja populaatiot ovat asettuneet. Populaatioiden liikkeet osaamme analysoida tarkasti, mutta koska historiaasi määritetään tuhansia vuosia taaksepäin, niin tämä testi kertoo muinaisen esihistoriasi. Tämä aika poikkeaa huomattavasti nykyajasta ja sen lähihistoriasta. Ihmiset jotka jakavat tuon ajan haploryhmät, omaavat saman perimän tutkittavien haploryhmien suhteen, mutta eivät sinäänsä ole teknisesti sukulaisia keskenään.