Identtiset ja ei-identtiset kaksoset

Kaksoset voivat olla eri perimän omaavat (ei-identtiset) tai saman perimän omaavia (identtisiä). Identtiset kaksoset saavat alkunsa siitä, kun hedelmöitynyt (siittiön sisältävä) munasolu jakaantuu kahteen osaan ja molemmista alkaa kehittymään oma yksilö. Ei-identtiset kaksoset kehittyvät siitä kun kaksi munasolua hedelmöittyy samanaikaisesti ja molemmista kehittyy eri perimäsekoituksen omaavat yksilöt.

On myös mahdollista sellainen tilanne, jossa ei-identtisillä kaksosilla on eri isä. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

Kaksosien DNA-testin tulokset

Kaksosien DNA-testin tulokset ovat erittäin tarkkoja ja luotettavia. Sen avulla voidaan varmuudella selvittää ovatko kaksoset identtisiä vai ei-identtisiä kaksosia. Testin hinta on 199 euroa ja hinta sisältää testipakkauksen jolla voit helposti ottaa näytteen kaksosilta. Mikäli halutaan testata kolmoset tai jopa neloset, niin lisäveloitus on vain 99 euroa per testattu kaksois sisarus. Tulokset ovat saatavissa jo 5-7 vuorokauden kuluttua siitä kun olemme vastaanottaneet näytteet laboratorioon.

Huom: Mikäli asiakas haluaa käyttää erikoisnäytteitä, niin analyysiin kuluva aika voi poiketa edellä mainitusta.

Miten testi toimii?

Saman perintäiset kaksoset eli monotsygoottiset kaksoset jakavat tarkalleen saman DNA-profiilin keskenään. Laboratoriossamme määritämme tunnistus profiilin kaksosita. Mikäli tämä täsmää niin kyseessä on identtiset kaksoset. Mikäli tunnistus profiilit poikkeavat toisistaan, niin kyseessä on erimunaiset eli heterotsygootit, ei-identtiset kaksoset.

Näytteenotto suoritetaan testipakkauksen mukana tulevilla testipuikoilla, ohjeiden mukaisesti. Näytteeksi kerätään irtosoluja suun limakalvolta. Testipuikolla hierotaan posken sisäpuolelta noin 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen puikon annetaan kuivua huoneenlämmössä. Kun näytteet saadaan otetuksi, niin ne postitetaan takaisin laboratorioon tutkittavaksi. Analyysimenetelmä perustuu 21 erilaisen geenimarkkerin käyttöön, jolloin tulos takaa yli 99,99% tarkkuuden.