Kuinka kissan DNA-testi toimii?

Kun kissasi poskesta otettu näyte saapuu laboratorioon, tutkijat aloittavat testaamisen eristämällä kissasi DNA:n ja tutkimalla sen laadukkuuden. Tämän jälkeen tutkimus etenee kissan yksilöllisen geneettisen koodin lukemiseen ja tallentamiseen erilaisia sekvensointilaitteita käyttäen. Laboratorion sekvensointitekniikka mahdollistaa laajan selvityksen lemmikkisi geneettisestä datasta. Tutkijat katsovat satoja tuhansia variantteja löytääkseen enemmän tietoa kissan kantaisistä. Kaikkia variantteja on tällöin verrattu laboratorion laajaan tietokantaan sekvensoiduista kissojen sukutauluista, jotta geneettisesti samankaltaiset puhdasrotuisten kissojen yksilöt tai ryhmät voidaan tunnistaa.

 

Mitä kissan DNA-testillä voidaan löytää?

Laboratorion tietoihin perustuen, kissarodut on jaettu kolmeen eri kategoriaan: Läntisiin rotuihin (Euroopasta ja Amerikasta), Itäisiin rotuihin (Aasiasta) ja sekarotuisiin (Villeistä kotimaisista risteytyksistä). Testiraportissa sekarotuinen kissasi kuuluu selkeästi yhteen näistä kolmesta ryhmästä. Hallitsevan roturyhmän sisällä rodut on jaettu järjestykseen geneettisen samankaltaisuuden perusteella. Ensimmäinen rotu on se, jota kissasi on lähimpänä geneettisesti kaikkien rotujen joukosta. Tietokanta on erittäin laaja ja uusia rotuja lisätään sinne jatkuvasti!

Raportti sisältää myös kromosomikartan. Kaunis visuaalinen esitys kissasi geneettisestä samankaltaisuudesta, joka tekee tuloksista helposti luettavampaa ja ymmärrettävämpää. Kromosomikartta näyttää alueet kissasi genomista, jotka ovat alkuperältään samankaltaisia laboratorion tietokannan kissarotujen kanssa. Kromosomit merkataan selvillä väreillä helpottaakseen ymmärtämistä, mikä osa geneettistä koodia koskee testattua rotua. Tämä mahdollistaa sinua näkemään, että mikä roturyhmä vaikuttaa juuri tähän tiettyyn osaan.

Kissan DNA-testi tunnistaa myös kissasi samankaltaisuuden erilaisiin villikissoihin, kuten gepardiin, leopardiin ja puumaan! Kissan DNA-testiraportti sisältää villikissan indeksiprosentin, joka kertoo, kuinka genomisesti lähellä kissasi on villeihin sukulaisiinsa. Prosenttiluku on laskettu vertailemalla kissasi perimää muihin laboratorion tiedoissa oleviin isoihin ja pieniin kissoihin. Yhtäläisyyksien määrä, joita kissasi DNA jakaa erilaisten villilajien kanssa, on tallennettu ja sen jälkeen sijoitettu samankaltaisuuden mukaan villeihin sukulaislajeihin kaikkia muita kissoja vastaan. Mitä enemmän kissoja on testattu, villikissojen indeksiprosentin arvo saattaa muuttua raportin myöhemmissä versioissa.

 

Usein kysyttyä kissan DNA-rotutestistä?

Tunnistaako tämä DNA-testi kissani rodun?

Kissan geneettinen DNA-testi tunnistaa sen rodun, joka on lähin kissasi rodun kanssa. Ensimmäinen listattu rotu on se, johon kissasi on geneettisesti lähimpänä. On tärkeä huomata, että jopa tuntemattoman alkuperän sekarotuiset kissat ovat lähimpänä johonkin rotuun enemmän kuin toiseen.

Miten tämä testi eroaa muista geneettisistä testeistä?

Monet geneettiset testit tuovat esille sen, mikä on jo tiedossa. Valitettavasti kissojen genetiikasta tiedetään hyvin vähän ja sen vuoksi on enemmän löydettävää. Toisin kuin muut samankaltaiset testit, kissan geneettinen testi sekvensoi kissasi myös ne DNA:n osat, joista laboratorio ei ole vielä tietoinen. Kun kissasi geneettinen data on tallennettu ja mitä enemmän löytöjä tehdään tuntemattomien geenien toiminnasta, sitä enemmän voimme kertoa tietoa karvaisesta ystävästäsi myös tulevaisuudessa.