Miksi tehdä geenitesti?

Et välttämättä halua tietää oletko korkeassa riskissä sairastua Alzheimerintautiin. Olet kuitenkin kiinnostunut sen tietämisestä ja siitä onko perinnöllistä alttiutta juuri sinulla itselläsi. Jos sinulla on läheinen sukulainen joka on sairastunut ks. tautiin voi riskisi olla korkealla ja kiinnostuksesi oman perimän suhteen on kohonnut. Taustalla saattaa olla geenejä, jotka vaikuttavat sairauden syntyyn.

Joidenkin sairauksien kohdalla, voidaan tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä elämäntapoihin, jotta kehitys ei johtaisi sairauden puhkeamiseen (keuhkosyöpä, diabetes). Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen ja terveellinen ruokavalio on todistettu vaikuttavan keuhkosyövän syntyyn. Geneettisen alttiuden tiedostaminen voi olla ainoa motivaation lähde elämäntapa remontille. Mutta Alzheimerin taudin kohdalla asia ei ole niin yksinkertainen. Taudille altistavia ympäristötekijöitä ei olla kyetty täysin todistamaan, vaan niistä ollaan saatu ainoastaan joitain viitteitä. Alttiusgeenien löydyttyä, ei ole paljoakaan asioita joilla voisi ennaltaehkäistä taudin kehittyminen.

Alzheimer taudin riskitekijöitä

  • Esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä
  • Pitkäaikainen korkea verenpaine
  • Tietyt geenit ja proteiinit

Tauti vaikuttaa moniin elämän kannalta tärkeisiin toimintoihin elimistössä. Puhe, muisti ja kongitiiviset taidot heikkenevät. Taudin edettyä myös motoriset taidot alkavat heikkenemään ja lopulta henkilö ei kykene liikkumaan tai nielemään..

Geenitesti on monien mielestä pelottava ja epämiellyttävä testi, mutta silti monet ovat kiinnostuneet tiedonsaannista. Tämä jokaisen ihmisen oma valinta ja sitä on hyvä miettiä huolellisesti.