Paksusuoli on osa ruuansulatusjärjestelmää. Paksusuolella on keskeisenä tehtävänä ruokamassan varastointi ja sekoitus, mutta sieltä imeytyy elimistöön myös vettä ja suoloja. Ulosteen DNA-testi, perustuu paksusuolen limakalvon solujen analysoimiseen.

Huomioon otettavana seikkana seulontatutkimuksessa on se että DNA-testit ovat huomattavasti herkempiä, kuin perinteiset verestä määritettävät merkkiaineet. Testi saattaa näyttää positiivista tulosta herkemmin kuin perinteiset seulonnassa käytettävät testit.

Kun ulostemassa siirtyy paksusuolessa eteenpäin, se irrottaa suolen pinnalta (epiteeli) soluja ulostemassan sekaan ja lopulta pois kehosta. Sama pätee myös polyyppien ja kasvaimien kohdalla. Soluista voidaan analysoida syövälle tyypillisiä muutoksia geneettisen analyysin avulla.

Paksusuolensyövän geneettiset merkit voivat olla moninaisia ja joskus myös DNA-pitoisuus liian alhainen. Tämän vuoksi analyysitekniikan pitää olla hyvin edistynyttä teknologiaa ja laboratorion henkilökunnan hyvin koulutettuja ammattilaisia.

Ulosteen DNA-testin hyödyt

Korkea havaitsemisherkkyys, jopa 88%
Voidaan määrittää kaikkia eri syöpätyyppejä.
Syöpä voidaan havaita, riippumatta siitä missä osassa paksusuolta se sijaitsee.
Testi ei korvaa kolonoskopiaa eli paksusuolen tähystystä, mutta se voi olla vaihtoehtoisena menetelmänä, jos potilas ei jostain syystä kykene tähystykseen.

Ulosteen DNA-testi tulevaisuudessa

Menetelmä on kivuton ja helppo tapa ennaltahekäistä kuolemia paksusuolensyöpään. Sitä enemmän mitä enemmän sitä otetaan yleiseen käyttöön seulonnoissa. Jos olet kiinnostunut myös muiden sairauksien geenitesteistä, niin klikkaa tästä lisää.