Mikä rotu tulisi valita?

Sopivan rodun valitsemisessa kannattaa harkita monia asioita. Tärkeää on miettiä sitä, että onko koira tulossa lapsiperheeseen. Koirien reagoiminen ihmisiin ja erityisesti lapsiin eroaa merkittävästi eri rotujen välillä. Koti johon koira hankintaan on siis merkittävä tekijä siinä mikä koira soveltuu juuri tähän kotiin. Lisäksi kannattaa miettiä myös seuraavia asioita:

  • Koiran luonne
  • Soveltuvuus asuntoon
  • Hoitovaatimukset

Kun nämä asiat ovat mietitty, niin rotu valikoima kapenee jo merkittävästi ja voit olla lähellä sen parhaan rodun valintaa. Rotujen harkinnassa tulee tunnistaa ja oppia koirien tyypilliset piirteet. Toiset koirat ovat aktiivisempia kuin toiset koirat. Jotkut tarvitsevat runsaasti tilaa, kun taas toiset viihtyvät mukavasti myös pienemmissä tiloissa.

Asuinolosuhteet siis määräävät hyvin pitkälle sen, mikä rotu olisi sopiva hankinta kotiisi. Kodin koko, piha-alueet, omakotitalo vai kerrostalo. Miten tilat vastaavat koiran hoito tarpeita. Nämä vaikuttavat merkittävästi, niin koiran kuin sen omistajan viihtyvyyteen. Sopivat olosuhteet parantavat vuorovaikutusta koiran ja omistajan välillä.

Harkinnassa joudutaan usein myös katsomaan koiran hintaluokkaa. Puhtaat rodut ovat usein kalliimpia kuin sekarotuiset. Jos sinulla on tietty budjetti koiran hankintaan, niin se rajaa vaihtoehtoja jo merkittävästi. Toisaalta koirien hoitokustannukset ovat erilaisia. Ison koiran ruokalasku voi olla merkittävästi suurempi kuin pienemmän koiran. Oma taloudellinen tilanne koiran hankinnassa ja hoidossa on siis otettava huomioon jo rodun valinnassa.

Monilla koiran hankinnassa vaikuttaa myös oma asenne ja tyyli. Mikäli koiraa hankitaan lapsiperheeseen, niin koiran tulisi olla lempeä ja lapsista tykkäävä koira. Myös se, miten koira soveltuu omistajansa elämänrytmiin voi vaikuttaa merkittävästi. Viihtyykö koira hoidossa, mikäli joudut ajoittain matkustamaan. Nämä ovat tärkeitä asioita jo rodun valinnan vaiheessa.

Lisäksi on huomioitava se seikka, että joillakin koiraroduilla on taipumusta sairastua tiettyihin sairauksiin. Tämä alttius löytyy koiran perimästä. Lisää koiran perinnöllisistä sairauksista voit katsoa tästä.

Miksi valita fiksu koira?

Koiran kouluttaminen on yksi asia, johon omistajan on investoitava aikaa ja vaivaa. Koiralle on hauskaa opettaa temppuja ja hassuttelua, mutta on tärkeämpää opettaa kodin ja ympäristön tapoja, sekä käyttäytymistä. Tässä eduksi on koiran älykkyys ja etevyys. Kaikki koirat eivät tykkää koulutuksesta, jolloin se vaatii entistä voimakkaampaa panostusta ja harjoitusta asioiden oppimiseksi. Helposti koulutettava koira siis auttaa, sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. Jos sinulla on vaikeuksia sopivan rodun löytämiseen, niin voit käyttää tätä artikkelia pohjana mietinnässä. Käymme seuraavana läpi 5 suosittua ja fiksuksi tunnettua koirarotua.

 

>> Tilaa koiran rotutesti selvittääksesi mitä rotuja sekarotuinen koirasi sisältää <<

Border Collie

Broder Collie on yksi roduista jota pidetään erittäin nopeasti oppivana koirarotuna. Ne pystyvät oppimaan asioita jopa 5 minuutissa. Jos opetuksessa pysytään johdonmukaisena, niin ne säilyttävät oppimaansa pitkään ja käyttävät niitä monissa tilanteissa. Heitä on helppoa kouluttajaa ja he tulevat toimeen ympäristön kanssa erinomaisesti. Ne rakastavat viettää aikaa myös ulkona ja juosta suurilla alueilla. Uteliaan luonteensa vuoksi ne tykkäävät tutkia uusia paikkoja ja rakastavat ihmisten seuraa. Tämä voi olla sopiva koira, jos haluat että koiraa on helppoa hallita ja nopeaa kouluttaa.

Belgianpaimenkoira Tervuren

Tunnetaan olevan älykkäitä ja myös omillaan toimeentulevia koiria. Heillä on erityinen kyky tulla itse toimeen. Toisaalta myös he vaativat aktiivisen koulutuksen ja huomioimista. Nämä koirat nauttivat pelaamisesta ja erilaisista harjoituksista. Kun koira on koulutettu oikealla tavalla, niin he osaavat nauttia näistä oppimistaan asioista. Belgianpaimenkoirat ovat lempeitä ja ystävällisiä. Ne rakastavat myös ulkoilua. Lisäksi rotu on tottelevainen ja ymmärtää monia käsitteitä hyvin.

Villakoira

Villakoirat ovat yksi suosituimmista koiraroduista. Ne ovat erittäin älykkäitä ja myös itsevarmoja olentoja. Kouluttaminen ja koiran totteleminen on yleensä helppoa. Lisäksi he ovat aktiivisia ja tykkäävät leikkiä. Villakoirat viihtyvät monenlaisessa ympäristössä, mutta se on erityisesti ihmisläheinen rotu.

Saksanpaimenkoira

Jopa suosituimpien koirien kärkeen noussut koirarotu on erityisesti perheisiin sopeutuva saksanpaimenkoira. Nämä koirat ovat erittäin älykkäitä, luottavaisia omistajalleen, sekä ahkeria tehtävien suorittajia. Tämän vuoksi niiden käyttö on yleistä pelastustehtävissä ja poliisikoirana. Ne tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa ja jopa viihtyvät ihmisten parissa. Saksanpaimenkoira nauttii myös huomion keskipisteenä olemisesta ja he ovat aina rakkaimpia omalle perheelleen.

Kultainennoutaja

Kultaisetnoutajat ovat aktiivisia ja älykkäitä koiria. He usein omaksuvat kaikki asiat mitä heille tarjotaan. Oppiminen tapahtuu nopeasti ja tehokkaasti. Ihmisen kanssa olemisesta nauttiva koira on oiva valinta kotiin, ulkoiluun ja harrastuksiin. Oikealla koulutuksella niistä saa elinikäisen, omistautuneen ystävän itselleen.

Edellä olevien koirien katsotaan olevan älykkyydessä listan kärkipäässä. On todennäköistä että lopullinen valinta saattaa olla hankalaa, koska upeita ja ihania koiria on niin paljon. Muista valintapäätöstä tehtäessä perehtyä kaikkiin mahdollisiin asioihin, mitä tulevaisuudessa saattaa tulla eteen. Mieti tulevan koirasi ominaisuuksien lisäksi myös sitä että miten voit itse antaa aikaa ja yhdessäoloa koirallesi. Riippumatta siitä minkä koiran päätät hankkia, on se varmasti sinulle yhtä rakas, riippumatta älykkyydestä. Kaikki koirat ovat ihania ja ainutlaatuisia lemmikkejä.