Mikä on koiran DNA-rotutesti?

Koiran DNA-rotutestillä voidaan määrittää mistä roduista koira koostuu. Ymmärtämällä koiran tarkempaa geneettistä koostumusta, voidaan arvioida koiran terveyttä ja elämää tarkemmin. Tiedon avulla voidaan arvioida, millaisista sairauksista koirasi mahdollisesti kärsii, sekä millaiset ovat koirasi luonteenpiirteet ja muut ominaisuudet. Tulokset valmistuvat 2-3 viikon kuluttua näytteiden vastaanottamisesta laboratorioon.

Testausprosessi

Kun olet suorittanut tilauksen, niin saat testipakkauksen näytteiden ottamista varten suoraan kotiisi 2-4 päivän kuluttua tilauksesta. Näytteenotto suoritetaan pyyhkäisemällä koiran suusta, posken reunasta näyte vanutikulla. Näytteenotto on täysin kivuton ja harmiton koiralle ja se on helppo suorittaa. Tämän jälkeen näyte lähetetään suoraan laboratorioon tutkittavaksi. Lataa näyttenotto-ohje tästä. Kaikki koirien DNA-testit suoritetaan yhdessä maailman johtavimmista laboratorioista, jolla on pitkä kokemus DNA-testien suorittamisesta. Testi on erittäin tarkka koirien rodun tunnistamiseen.

Huom: Tämä testi on tehty sekarotuisia koiria varten ja sillä ei voida määrittää onko koirasi puhdasrotuinen. Suosittelemme koiran DNA-rotutesti EU:ta jos haluat määrittää onko koira puhdasta rotua tai onko se lähes puhtaista roduista peräisin. Koiran DNA-rotutesti EU versio on testi jolla voidaan katsoa koiran perimää muutaman sukupolven taaksepäin.

Koiran DNA-rotutestitulokset

Testitulokset valmistuvat 2-4 viikon kuluttua siitä kun olemme vastaanottaneet näytteet laboratorioon. Tuloksista tulee runsaasti tietoa mm:

 

  • Erittely koiran rotujen koostumuksesta. Prosentuaaliset tulokset eri rotujen määrästä.
  • Opas siitä millaisia luonteenpiirteitä, käyttäytymistapoja ja rutiineja voit odottaa koiraltasi. Tämä tieto voi olla ensiarvoisen tärkeää, jota voidaan hyödyntää koiran kouluttamisessa ja tekniikoissa miten koiran kanssa olisi parasta toimia.
  • Virallinen asiakirja ja todistus, jossa esitetään tulokset. Tämä sopii esimerkiksi kehystettäväksi.
  • Opas miten voit valmistautua juuri sinun sekarotuisen koiran mahdollisiin terveydellisiin asioihin, joita saattaa tulla tai olla jo olemassa.

Koirien DNA-tietokanta

Kokemuksesta tiedämme että koirien DNA-testeissä arviolta 2% testeistä johtaa epätarkkoihin tuloksiin tai tilanteeseen jossa selvää tulosta ei voida saada. Syyt tähän ovat seuraavanlaisia:

Koiralla on poikkeuksellisen paljon suussa bakteereita, jotka aiheuttavat näytteen heikentymistä, ennen kuin se saapuu laboratorioon.

Toinen asia on se että koiraa ei löydy DNA-tietokannoista, joita laboratoriolla on käytössä. Laboratorion DNA-tietokanta koostuu yli 80 eri koirarodun geneettisestä tiedosta. Mikäli koirarotusi on sellainen joka ei ole tietokannassamme, niin arvioimme sen lähimmän geneettisesti samankaltaisen rodun mukaan.

 

Huom! Meillä on laaja koirien DNA-tietokanta, joka koostuu yli 80 koirarodun datasta. Jos koirasi rotua ei ole tietokannassa, niin koira ja siitä saatu tieto arvioidaan sellaisen rodun mukaan, jolle sen katsotaan olevan geneettisesti läheisintä sukua. Tietokanta koostuu Pohjois-Amerikasta peräisin olevista koirista. Mikäli koirasi historia on Pohjois-Euroopassa tai Aasiassa, niin tietokannasta saatavien rotujen todellinen osuvuus ei ole niin tarkkaa. Katso luettelo testattujen koirien roduista klikkaamalla tästä. Jos tiedät että koirasi historia tulee Euroopasta, niin suosittelemme käyttämään Koiran DNA-rotutestin EU versiota.

Koirien  genetiikka

Sekarotuisen koiran geneettinen monimuotoisuus on paljon suurempaa kuin puhtailla roduilla. Testi perustuu siihen että koirasta saatuja DNA-alueita verrataan tietokannasta löytyviin vastaaviin alueisiin ja sen perusteella arvioidaan mitä rotua koirasta mahdollisesti löytyy. Merkittävää on myös huomata että tietyn rodun esiintyminen sekarotuisessa koirassa ei välttämättä ilmene ulospäin merkittävästi. Luonnollisesti kaikki eläimet (myös ihminen) omaa sellaista perimää joka ei näy yksilön fenotyypissä eli ilmiasussa.

Lue myös artikkeli mikä koiran DNA-rotutesti sopii minun koiralle?

Uutta koirien geenitesteistä

Koiran DNA-rotutestin mukana tulevaan sertifikaattiin on nyt myös mahdollista lisätä oma kuva koirasta. Voit nyt asettaa koirasta laaditun kuvallisen sertifikaatin seinälle koristamaan kotiasi tai lisätä sen osaksi perheen valokuva-albumia. Oman valokuvan sisällyttäminen voidaan valita tilauksen yhteydessä olevasta valikosta.

Tiesitkö että nyt voit ostaa edulliseen pakettihintaan koiralle useamman testin. Pakettitarjous koiran geneettisestä iästä, rodusta sekä allergioista tulee edulliseksi jolla saadaan runsas määrä tietoa koiran perimästä. Tutustu lisää, miksi koiran geneettinen ikä on merkittävä asia ja millainen testi soveltuu tämän asian määrittämiseen.

Koirien rotutestit suoritetaan kansainvälisessä Canadian Dog Group Ltd. (DNA My Dog) laboratoriossa. 

Artikkeli: Koiran DNA-rotutestit, mistä on kysymys?