Mistä tiedän kumpi testi olisi parempi?
Tarjolla on kahdenlaisia koiran rotutestejä. On sekarotuisen koiran DNA-rotutesti ja koiran rotutesti 2.0. Sekarotuiselle koiralle kannattaa valita perus koiran DNA-rotutesti. Testi on hyvä erityisesti silloin, kun koiran historiasta ei ole paljoa tietoa. Tämä testi seuloo koiran rotukoostumusta laajemmalla skaalalla. Testissä tutkitaan lukuisia geenien alueita (markkereita) koiran perimästä. Tätä geenitietoa verrataan ja analysoidaan valtavan geenikirjaston (koiran rotutietokanta) avulla. Tietokannasta löydetään tieto, mitä rotua koirasta analysoitu geenidata vastaa. Jos koirasta saatu geenidata ei täsmää täydellisesti johonkin tietokannassa olevaan rotuun, niin tieto tuloksiin tulee lähimmästä geneettisesti vastaavasta, samankaltaisesta rodusta. Tietokanta koostuu pääasiassa Pohjois-Amerikan mantereelta peräisin olevista roduista.
Mikäli tiedetään koiran koostuvan puhtaasta tai lähes puhtaasta rodusta ja koiran historiasta on jonkinlainen käsitys, niin tässä tilanteessa koiran rotutesti 2.0 on oikea valinta. Testi soveltuu erityisesti tilanteisiin, jossa halutaan varmistaa koiran historiaa muutaman sukupolven taaksepäin. Tämä voi tulla kysymykseen silloin kun on aihetta epäillä, onko puhdasrotuinen koira todella puhdasta rotua. Testissä mennään perus rotutestiä syvemmälle koiran geeneihin ja varmistetaan mikä on valtarotu koirassa ja kuinka puhdasta se on.
Rotutestit avaavat uusia asioita koiranomistajan arkeen
Monet koiranomistajat ovat hyvin perusteellisia ja tunnollisia pienen lemmikkinsä suhteen. Koiran tunteminen on osa hyvää hoitoa. Kun koira on tyytyväinen, on omistajakin tyytyväinen. Koirien geenitestaus on edullinen ja tehokas tapa lisätä tyytyväisyyttä. Testitulos voi toisille tuoda tärkeää tietoa, toisille iloa ja jotkut testaavat koiraansa ihan puhtaan mielenkiinnon vuoksi. Olipa syy mitkä tahansa on koiran testaamisesta aina jotain positiivista hyötyä. Testausmenetelmien kehittyessä mahdollisuudet ovat jo nyt huikeita ja tarjoavat ihmisten lisäksi, myös perheen lemmikeille pääsyn geenitiedon maailmaan.