Onko isyystesti tulos luotettava?

Isyystesteissä päästään aina luotettavaan tulokseen, mikäli testi suoritetaan oletetun isän, lapsen ja äidin näytteistä. Mikäli voidaan olla varmoja siitä, että oletetut isäehdokkaat eivät ole identtisiä kaksosia, niin saatu tulos on erittäin tarkka ja luotettava. Mikäli oletettuina isäehdokkaina olisi identtiset kaksoset, niin isyyttä ei voida tarkasti määrittää, koska heidän DNA-profiilinsa ovat täysin samankaltaiset. Mikäli isyyttä selvittäessä ei ole saatavissa isää tai isän lähisukulaista, niin isyyden selvittämisen mahdollisuus on melko epätodennäköistä.

Isyystesti tulokset:  mahdollisia ongelmia?

DNA-testissä on tärkeää ohjeiden mukainen näytteenotto. Harvinaisissa tapauksissa voidaan joutua näyte hylkäämään, mikäli yksinkertaista näytteenotto-ohjeistusta ei ole noudatettu. Tälläisessä tilanteessa voi olla kyse seuraavanlaisista seikoista:

Muistitko olla syömättä ja juomatta tunnin ennen näytteenottoa?

Muistitko olla tupakoimatta?

Muistitko hieroa näytetikulla posken sisäpintaa ja kielen alustaa riittävän ajan?

Muistiko antaa tikun kuivua näytteenoton jälkeen?

Käytitkö molemmat näytteenottoon annetut vanutikut?

Onko näytteenotto vanutikku ollut kosketuksissa muihin materiaaleihin?

Muita tilanteita tulosten tulosten viivästymiselle

Jos en ole saanut DNA-testini tuloksia: Miten olet ilmoittanut haluavasi DNA-testi tuloksesi? Normaalisti ne lähetetään ilmoitettuun sähköpostiin, mikäli et ole toisin sopinut. Muista tarkistaa sähköpostisi.

Oletko sinä henkilö, joka on tilannut testin? Tulokset lähetetään testin tilanneelle henkilölle, joten hän ottaa vastuun siitä, että ne kulkeutuvat eteenpäin myös muille testiin osallistujille. Jos muut osallistujat haluavat myös saada tulokset itselleen, niin tästä tulee ilmoittaa tilauksen yhteydessä.

Tässä joitain tärkeitä asioita mitä kannattaa muistaa ja miettiä DNA-testiä tilattaessa. Keskeisenä asiana tulee olla huolellinen ja noudattaa ohjeita, niin tämä mahdollistaa testiprosessin sujuvuuden ja onnistumisen. Testipakkaus sisältää kaiken tarpeellisen: välineet, yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet, lomakkeet sekä palautuskuoren jossa palautus osoite valmiina.