Niilolle koiran allergiatesti

Omistan sekarotuisen koiran Niilon, ikää 3 vuotta. Niilo on voinut hyvin ja ei ole ongelmia juurikaan ollut. Viimeisen 2 kuukauden aikana Niilolla on esiintynyt jonkin verran ihottumaa ja nyt uutena ongelmana on alkanut ajoittain esiintyvä ripuli. Käytin Niiloa eläinlääkärissä, mutta selkeää syytä oireille ei löytynyt. Arveltiin että jokin ruoka-aine tai muu asia aiheuttaa tämän. Etsiessäni netistä tietoa törmäsin easyDNA yrityksen tarjoamaan allergiatestiin. Ajattelin, että tässä on sellainen asia jota voisin kokeilla Niilolle.

Tein tilauksen netissä ja testipakkaus saapui yllättävästi jo seuraavana päivänä. Otin näytteen Niilolta heti ja postitin samana päivänä näytteen laboratorioon. Näytteenotto oli helppo ja Niilokin pysyi paikallaan hyvin. Sylkeä kerättiin ruiskun avulla pieneen putkeen ja se oli siinä. Sain tiedon muutaman päivän kuluttua, että Niilon näyte oli vastaanotettu laboratorioon. Reilun viikon päästä sain tulokset sähköpostiin. Niilolla on yhä ajoittaisia ripulioireita ja ajattelin että toivottavasti testistä saadaan edes jotain vastauksia tähän.
Testistä oli selkeästi selvinnyt että Niilo on herkistynyt kahdelle ruoka-aineelle. Ruoka-aineet olivat tonnikala ja kalkkuna. Testin mukaan ne voivat olla taustalla aiheuttamassa Niilon vatsan ongelmia sekä myös ihottumaa.

Tonnikala- ja kalkkuna-allergiat koirilla

  • Tonnikalalle herkistyminen ei ole harvinaista koirilla. Koiran immuunisysteemi reagoi tonnikalan tiettyihin proteiineihin aiheuttaen allergisen tulehdusreaktion käynnistymisen. Toisaalta tonnikalan proteiinit voivat aiheuttaa ongelmia entsyymin puutokseen perustuen, jossa proteiineja pilkkovaa entsyymiä ei ole koiran suolistossa ja tämä aiheuttaa niiden imeytymishäiriön (intoleranssi). Tonnikala allergia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten iho-oireita ja ruuansulatus oireita.
  • Kalkkuna-allergiat ovat vähemmän yleisiä kuin kana-allergiat. Esiintyessään allergia voi olla immuunisysteemin ylireagointia kalkkunan proteiineja kohtaan tai kyseessä voi olla imeytymishäiriö, aivan kuten tonnikalan ja monien muiden liha-ruokien kohdalla. Kalkkunan proteiineille kehittynyt immuunireaktio aiheuttaa monenlaisia iho-oireita ja ruuansulatuselimistön oireita, kuten ripulia ja vatsakipuja.
  • Monia allergioita koirilla voidaan hoitaa antihistamiineilla. Pitkälle edenneisiin iho-oireisiin, haavaumiin ja voimakkaisiin tulehduksiin voidaan tarvita antibioottia. Tärkeää olisi löytää allergian aiheuttaja ja poistaa se koiran ruokavaliosta. Näin voidaan välttää pitkittynyttä antihistamiinien käyttöä ja allergiasta aiheutuvia muita haittoja. Kun koiran allergisten oireiden syy on selvitetty ja ruokavaliomuutokset tehty, niin koiran olotila ja hyvinvointi kohoaa jo muutamien viikkojen kuluessa.

Niilon tulevaisuus

Jätin Niilon ruokavaliosta nämä ruoka-aineet välittömästi pois ja olin toiveikas että niiden välttäminen poistaa ripuliongelmat. Testituloksista on nyt kulunut 2 kuukautta ja Niilo ei ole enään kärsinyt ripulioireista. Myös ihottuma-alueiden kutina on vähentynyt selvästi. Olen toiveikas siitä että ripulioireet pysyvät poissa jatkossakin ja lopulta myös ihottumat paranisivat. Olen yllättynyt kuinka erinomainen testi koiran allergiatesti on. Voin kyllä suositella testiä kaikille koirille, joilla on vastaanvalainen tilanne. Ilman testiä Niilon oireet olisivat jatkuneet varmasti pitkään, ennen kuin asia olisi alkanut selviämään. Testin hinta on pieni verrattuna siihen, kuinka suuren ja nopean avun se toi Niilolle.
  • Lisätietoa testistä löytyy tästä