Masennus – Onko geneettinen vai perinnöllinen?

Jos tiedät, että sinulla on geneettinen alttius masennukselle, se voi auttaa masentuneisuuden havaitsemiseen ja hyväksymiseen.

Masennus (depressiivinen häiriö) voidaan määritellä alhaisen tunnelman tilaksi, joka voi haitata henkilön käyttäytymistä, aiheuttaa fyysistä pahoinvointia, sekä ajatuksia ja tunteita negatiivisella tavalla. Masentunut henkilö voi tuntea olonsa vakavasti tai osittain tyhjäksi, toivottomaksi, surkeaksi, levottomaksi, syylliseksi, ärtyneeksi, sekä arvottomaksi. Depressiiviset ihmiset voivat kokea vakavaa ruokahaluttomuutta ja voivat tuntea itsensä yksinäisiksi ajoittain.

Keskittymisvaikeuksia, unettomuutta, uupumista, ruoansulatuskanavan häiriöitä ja jopa itsemurhayrityksiä. Oireet joita vakavan masennuksen omaavat ihmiset kohtaavat, voivat olla vakavia henkilölle. Masennus ei kuitenkaan ole minkäänlaista psykiatrista häiriötä. Itse asiassa se on täysin normaalia ihmisillä. Se voi johtua tietyistä elämäntapahtumista tai joidenkin lääketieteellisen hoidon tai jopa lääketieteellisen saannin kielteisistä sivuvaikutuksista.

Masennuksen eri tyypit

Depressiiviset häiriöt ovat seuraavia:

Vaikea depressiivinen häiriö (vakava masennus)
Psykoottinen masennus
Dystymiraalinen häiriö (dysthymia)
SAD (seasonel affensife disorder)= (kausiluonteinen mielialahäiriö)
Synnytyksen jälkeinen masennus (postnataalinen masennus)
Kaksisuuntainen mielialahäiriö (mania-depressiivinen sairaus)

Masennukseen liittyvät geenit

Jokaista ihmiskehon osaa (myös aivot) hallitaan geenien kautta. Geenit auttavat luomaan biologisia reaktioita varten tarvittavat proteiinit. Jos geenit vaimentavat tai estävät jonkun proteiinin tuottamisen, tilanne voi johtaa mielialan hidastumiseen ja negatiivisen mielentilan syntymiseen. Ihmisen mielialaan liittyy useita geenejä ja niiden toiminta poikkeaa eri henkilöiden välillä. Myös painotus geenin aktiivisuudessa vaihtelee. On olemassa tiettyjä serotoniini-transporter-geenin (5-HTT) muunnoksia, jotka aiheuttavat masennusta ihmisille tietyissä olosuhteissa. Toinen merkittävä masennusta aiheuttava geeni on CRHR1. Se on kortikotropiinia vapauttava ”hormonipohjainen” geeni, joka aiheuttaa massiivisen stressihäiriön.

Geneettinen alttius masennukselle

Geneettinen alttius masennukseen liittyvien häiriöiden tutkimus ja hoito on tällä hetkellä geneettisten ja lääketieteellisten tutkimusten eturintamassa. Asiantuntijoiden keskeisiä kysymyksiä on:

Onko olemassa geneettisiä masennusongelmia? Vai onko masennustila geneettisesti periytynyt perheenjäseniltä ja esi-isiltä?

Onko jonkinlainen geneettinen alttius masennukselle? Tai onko olemassa jonkinlaisia itsemurha-geenejä, jotka voivat aiheuttaa tällaista häiriötä?

Lääketieteellisen tutkimus on viitannut siihen että tiettyjen aivojen osien ja geenien toiminta liittyy masennukseen. Kuitenkin osa tutkimuksista viittaa siihen, että se on ympäristö, jolla on kyky muuttaa geenejä. Tämä johtaa geneettiseen alttiuden syntyyn  masennukselle tai muille vastaaville mielenterveyden häiriöille. Viimeaikoina on myös paljastunut viitteitä siitä, että myrkkyjen tai vitamiinipuutosten esiintyminen on vastuussa mielenterveydestä.

Johtopäätökset

Masennusta voidaan hoitaa tehokkaasti ja helposti. Riippumatta masennuksen vakavuudesta, sitä voidaan hoitaa tiettyjen lääketieteellisten käytäntöjen ja lääkkeiden avulla. Mitä nopeampi hoito alkaa, sitä parempi se on potilaalle. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että jos masennusta hoidetaan tarpeeksi aikaisin ja oikealla tavalla, niin toistumisen mahdollisuudet ovat vähäiset.