Mitkä ovat SLE-taudin oireet?
Oireet voivat olla moninaisia ja ne riippuvat pitkälti siitä mitä kudoksia kohtaan tulehdusvaste syntyy. Yleisiä oireita SLE-taudissa ovat:
- Väsymys
- Kuume
- Painonlasku- tai nousu
- Nivelten kipua, jäykkyyttä ja turvotusta
- Nenän ja poskien perhosmainen ihottuma
- Iho-ongelmia, jotka pahenevat erityisesti auringonvalossa
- Suun haavaumat
- Hiustenlähtöä (alopecia)
- Valkosormistuutta (Reynoldin oireyhtymä)
- Hengenahdistusta
- Rintakipuja
- Kuivat silmät
- Herkkyys mustelmielle lisääntyy
- Levottomuutta tai jopa depressiota
- Muistihäiriöitä
Oireiden laatu vaihtelee eri henkilöiden välillä. Oireet voivat alkaa nopeasti tai hiljalleen. Joillain sairastuneilla tavataan vain muutamia oireita ja toisilla lähes kaikkia oireita. Lisäksi oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat.
Tyypillisesti oireiden esiintymisessä on tietynlaista vaihtelua, jossa vuorottelevat pahenevat jaksot ja lähes oireettomat jaksot.
Mistä SLE-tauti johtuu?
Kuten useimmissa sairauksissa, myös SLE-taudissa sairauden aiheuttaa perinnöllinen taipumus yhdessä ympäristötekijöiden kanssa. Perinnöllinen alttius on erityisen vahvassa osassa SLE-taudin synnyssä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on arvioitu, että SLE-tautiin sairastuneen henkilön sisarella olisi jopa 25 kertainen riski sairastua tähän sairauteen, verrattuna terveen perheen sairastumisriskiin. Sairausriskiin vaikuttavia geenejä tunnetaan useampia.
Ympäristötekijöistä auringon ultraviolettisäteily, jotkin lääkkeet sekä infektioita aiheuttava Epstein-Barrin virus on vaikuttavana tekijöinä sairastuneilla henkilöillä. Sairautta ilmenee enimmäkseen naisilla.
Geenitestillä saat selville SLE-tautiin liittyvät geenivariantit.