Tiesitkö että jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa väärän positiivisen huumetestin?

Saatat jonakin päivänä joutua syystä tai toisesta huumetestiin, esimerkiksi uuteen työpaikkaan pääsemiseksi. Rutiininomaiset huumetestit ovat arkea monilla työpaikoilla. Testissä on pieni mahdollisuus, että tietyt lääkeaineet voivat aiheuttaa positiivisen testituloksen. Tämä sinun on hyvä tietää ja tunnistaa mistä tässä on kysymys.

Huumetestit ovat tehokkaita tunnistamaan huumeiden käyttöä ja ne ovat yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä diagnostisia työkaluja oikein käytettynä ja testin rajoitukset tunnistettuna.

Mitä tarkoittaa väärä positiivinen testitulos?

Väärä positiivinen testi huumetestauksessa tarkoittaa sitä, että testissä jokin huume- tai lääkeaine aiheuttaa positiivisen tuloksen testiraportissa. Tämä on mahdollista, vaikka henkilö ei ole käyttänyt kyseistä huumetta. Tämä löydös siis selittyy tässä tapauksessa lääkkeen aiheuttamana. Olemme listanneet tilanteet ja lääkeaineet, jotka voivat aiheuttaa väärän positiivisen huumetestiin.

Mekanismit reseptilääkkeiden aiheuttamille positiivisille testituloksille

Testien menetelmien erot vaikuttavat väärien positiivisten esiintymiseen:

1 – Testityypistä riippuvaiset tekijät

Tietyt seulontatestit aiheuttavat enemmän vääriä positiivisia kuin toiset. Tähän vaikuttavat testin herkkyys ja erotuskyky samankaltaisten molekyylien välillä.

Näissä tilanteissa käytetään GS/MS-menetelmiä (kaasukromatografia ja massaspektrometria), kun halutaan päästä tarkkuudessa pientenkin kemikaalijäämien jäljille.

Tällä menetelmällä saadaan väärien positiivisten esiintymisen todennäköisyys liki nollaan.

2 – Eri laboratorioiden testien herkkyydet

Väärän positiivisen tuloksen esiintymisen taustalla voi olla se että laboratorion menetelmän herkkyys on liian alhainen, joka itsessään kasvattaa väärän positiivisen tuloksen todennäköisyyttä.

Esimerkiksi: Henkilö oleskelee tilassa jossa poltetaan kannabista ja näin hän altistuu passiivisesti kannabikselle. Tällöin herkän menetelmän signaali antaa positiivista laboratoriossa.

Tästä syystä testattavan tai testiä pyydettävän henkilön tulee olla tietoinen, että hän voi pyytää lisätietoja millä herkkyys tasolla löydös on tehty.

3 – Erilaiset yhdisteet

Markkinoilla on yhdistelmä lääkkeitä, joissa voi esiintyä ainesosia jotka antavat väärän positiivisen signaalin.

Lääkkeet metaboloituvat elimistössä ja niiden seurauksena voi muodostua välituotteita, jotka tulevat positiiviseksi huumetestissä. Esimerkiksi elintarvikkeessa käytetty unikonsiemen voi joissain tilanteissa antaa positiivisen tuloksen opiaateista.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö on rinnastettavissa huumeriippuvuuteen

Monissa länsimaisissa yhteiskunnissa tämä on kasvava ongelma ja näiden havaitseminen ja ajoissa puuttuminen on haastavaa.
Nämä lääkkeet ovat hyvä apu sairauksia hoidettaessa, mutta niiden haittapuolena on riippuvuuden kehittyminen, joka voi olla hengenvaarallisen voimakasta.

Monien riippuvuutta ja väärinkäyttöä aiheuttavia lääkkeitä voidaan testata huumetesteissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vääristä positiivisista huumetestin tuloksista?

Aiheesta liikkuu paljon keskustelua ja vääriä luuloja, sekä huhuja. Listasimme tähän artikkeliin joitain tyypillisiä keskustelunaiheita.

Muista, että jos kärsit reseptilääkkeiden tai muiden huumeiden riippuvuudesta, niin voit saada ongelmaan apua.

1 – Voiko reseptilääkkeet aiheuttaa väärän positiivisen tuloksen?

Kyllä, toisinaan tämä on yleinen ilmiö jos huumetesti tehdään liian alhaisen kynnystason testeillä.

Usein tätä tapahtuu virtsasta tehtävillä huumetesteillä. Hiuksesta suoritettava huumetesti antaa tarkemman analyysin löydöksestä, jolloin sen tunnistaminen vääräksi positiiviseksi on mahdollista.

Testattavan kannattaa aina ilmoittaa tutkivalle laboratoriolle jo etukäteen, mikäli hänellä on käytössä jokin reseptilääke.

2- Voiko verinäytteestä tutkia reseptilääkkeiden lääkeaineita?

Kyllä, yleensä nämä näkyvät hyvin 24 tunnin sisällä lääkkeen käytöstä.

Kuinka pitkään verinäytteestä voidaan nähdä lääkeaineita? Tähän seikkaan vaikuttaa nautittu lääke, käyttötiheys ja henkilön ominaisuudet.

3 – Mitä virtsan huumetestissä testataan?

Virtsan huumetesteissä voidaan tutkia monia yleisiä huumausaineita ja lääkeaineita.

Testillä usein seulotaan: amfetamiinit, metamfetamiinit, bentsodiatsepiinit, barbituraatit, kannabis, kokaiini, PCP, metadoni ja opioidit.

4 – Näkyykö psykiatriassa käytettävät masennuslääkkeet huumetestissä?

Pääsääntöisesti ei pitäisi näkyä virtsan huumetestissä, mutta niiden joidenkin metaboliassa voi esiintyä muotoja, jotka saattavat johtaa väärään positiiviseen testitulokseen.

5 – Näkyykö ahdistukseen käytettävät lääkkeet huumetestissä?

Kyllä mikäli käytetään bentsodiatsepiineja.

6- Voinko käyttää toisen virtsaa läpäistäkseni testin?

Tämä on mahdollista mikäli näytteen antamista ja siirtoa laboratorioon ei valvota riittävästi.

7 – Voiko jäätynyt virtsa läpäistä huumetestin?

Kyllä, joissain tapauksissa se voi läpäistä huumetestin.

8 -Vaikuttaako kuukautiset huumetestiin?

Kyllä, tällä voi olla vaikutusta huumetestiin joissain tapauksissa.

9 – Voiko virtsasta erottaa, onko se miehen vai naisen virtsaa?

Virtsan huumetestissä ei voida erottaa sukupuolta, ellei näytteestä tutkita raskaustestiä joka olisi positiivinen. Lisäksi virtsasta voidaan tutkia mikroskoopilla siittiöiden esiintymistä mikä viittaa miespuolisen henkilön virtsaan.

10 – Voiko virtsan huumetestiä manipuloida syömällä tai juomalla?

Kyllä ja ei. Tämä riippuu tilanteesta, joissain tapauksissa tämä voi onnistua.

Pitäisikö reseptilääkkeistä olla huolissaan ennen huumetestiä?

Monille huumetesti voi olla jännittävä ja pelottava kokemus, varsinkin jos aikaisemmin on testistä saanut väärän positiivisen tuloksen. Nämä asiat usein voidaan selvittää ja muista että testien todelliset hyödyt ja syyt ovat henkilöiden oma turvallisuus, sekä yritysten turvallisuus. Testauksilla pyritään osaltaan auttamaan ihmisiä jotka kärsivät huume- tai lääkeaineiden käytöstä ja riippuvuudesta.