Mikä on eturauhassyöpä
Eturauhanen on miehillä virtsarakon alapuolella sijaitseva noin 20g painava lisäsukupuolirauhanen, jonka tehtävä on tuottaa siemennestettä siittiöiden ravinnoksi. Myöhemmällä iällä eturauhanen voi kasvaa, jonka seurauksena eturauhasen läpi kulkeva virtsaputki ahtautuu. Tätä tilaa kutsutaan eturauhasen liikakasvuksi.
Eturauhassyövän oireet
Eturauhassyövässä ei välttämättä esiinny yhtä tiettyä oiretta vaan se voi alussa olla melko oireeton. Edetessään taudin oireet ovat melko samankaltaisia kuin eturauhasen liikakasvun yhteydessä. Näitä ovat erilaiset virtsaamiseen liittyvät oireet, kuten: tiheentynyt virtsaamistarve, virtsatietulehdukset, virtsasuihkun heikkous ja tuntemus ettei rakko tyhjene kokonaan, Pitkälle edennyt eturauhassyöpä voi aiheuttaa oireita myös muissa elimissä etäpesäkkeiden myötä (luustokivut).
Eturauhassyövän diagnostiikka
Eturauhasta voidaa tutkia oireiden lisäksi tuseeraamalla, eli tunnustelemalla eturauhasen kokoa ja rakennetta peräsuolen kautta. Lisäksi voidaan määrittää potilaan veren PSA-pitoisuus (prostata spesifinen antigeeni), joka voi antaa viitteitä eturauhasen tilasta. Korkeat PSA-pitoisuudet antavat aiheen epäillä eturauhassyöpää. Epäily voidaan varmistaa ottamalla koepala eturauhasesta jolla saadaan tarkkaa tietoa eturauhasen tilasta. Lue lisää tietoa PSA:n käytöstä diagnostiikassa tästä.
Mitkä ovat geenitestin hyödyt?
Useat sairaudet omaavat alttiuden geeneissämme, jotka yhdessä ympäristötekijöiden kanssa aiheuttavat sairauden puhkeamisen. Geenitestin tärkeimpänä etuna on selvittää onko henkilöllä perinnöllistä alttiutta sairauteen. Tämä tieto tarjoaa konkreettisen merkityksen potilaalle, jotta hän voi vaikuttaa sairauden toiseen todennäköisyystekijään eli ympäristöön ja elintapoihin.
- Korkean riskin omaavat miehet jotka eivät harrasta liikuntaa tai muita aktiviteetteja, ovat suuremassa vaarassa saada eturauhassyövän.
- Puuttellinen D-vitamiinin saanti voi lisätä riskiä sairastua eturauhassyöpään.
- Runsas rasvan ja kypsän lihan syönti on epäilty lisäävän riskiä eturauhassyövän kehittymiselle.
Riskitekijöitä eturauhassyövän kehittymiseen on lukuisia, mutta niiden tarkkaa merkitystä ei viellä täysin tunneta. Tärkeimpinä riskitekijöinä kuitenkin pidetään: korkeaa ikää, etnistä taustaa, perinnöllistä alttiutta ja ympäristötekijöitä.
Perinnöllinen alttius sairauden syntyyn?
Eturauhassyövistä jopa 20% esiintyy perheittäin. Eturahassyövän esiintyminen kahdella lähisukulaisella alle 55 vuotiaana viittaa vahvasti perinnölliseen alttiuteen. Periytyvän alttiuden tiedostaminen voi johtaa taudin varhaisempaan toteamiseen. Geenit jotka ovat vahvasti perinnölliseen sairauteen liittyviä, ovat todettu olevan samoja geenejä kuin rintasyövässä. Geenitestillä voidaan helposti selvittää eturauhassyövän kannalta keskeisimmät riskiä kohtottavat geenit.
Alttiuden voit selvittää easyDNA:n nopealla ja helpolla geenitestillä.